C jako certifikace

Když hračku vybíráme, vede nás v první řadě srdce a roztoužené oči, ale když najdeme ten kousek, který je ten jediný a pravý, asi každý se začte do popisku.

Má-li být hračka skutečně hračkou i právně, musí být certifikovaná. Certifikace nehodnotí „vhodnost“  takové hračky, ale její bezpečnost a nezávadnost, a to, jak mechanickou, tak chemickou. Certifikované musí být všechny hračky pro děti do čtrnácti let. Toto bohužel neplatí pro zahraniční servery, i když své zboží do Čech zasílají, s certifikací podle české legislativy tam počítat nemůžete.

Certifikaci provádí Zkušební ústav lehkého průmyslu v Českých Budějovicích a Institut pro testování a certifikaci ve Zlíně, drží se přitom normy č. 71, která je definována  zákonem. Při zkoušení se zkoumá více aspektů (zkrátka se pokusí hračku rozbít tisíce a jedním způsobem včetně rozpouštění v nespočetném množství chemikálií) a podle množství a náročnosti testů se pak přiřadí věková kategorie (tedy od kolika let je hračku bezpečné používat). Takto prozkoušený předmět má právo být označen CE, je mu tedy udělena značka "Bezpečná a kvalitní hračka".

Hračka může mít spoustu různých ocenění a certifikátů, které se ale  obvykle vztahují spíše k jejímu obsahu, k tomu, jak si s ní dítě hraje, stejně tak může mít doporučený věk, od kdy je vhodná  vzhledem k vyspělosti  dítěte. Jedině  certifikát od ZÚLP vám ale říká, jestli je hračka bezpečná a od kolika let.
Víme, že tento systém může někdy být matoucí a to nejen pro nakupující, ale i pro samotné výrobce. U nás vám vždy u každé hračky podáme veškeré informace technické a k tomu vám s láskou poradíme, kdo si podle našich zkušeností s hračkou vyhraje nejvíc. A jste-li výrobce hraček, nebo byste jím chtěli být, klidně se ptejte také, nakolik  to zvládneme, budeme Vám nápomocni. V současné době je certifikování poměrně drahé a bohužel často znemožňuje vstup na trh malým výrobcům a mladým designérům.

Výběrem krásné české hračky budeme mít jistotu, že jsme ji vybrali s ohledem na kvalitu, která zaručí dětem bezpečí, především těm nejmenším. S ohledem na lokálnost a udržitelnost, čímž umožníme fungovat tuzemským podnikům a výrobcům. Konkurovat hromadám levného zboží, vytvořených v nelidských podmínkách, je oříšek. Jsme moc rádi  za vás - zákazníky, kteří hračky svým dětem vybírají zodpovědně.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz