Jemné cinkání Vánoc

IMG_8120Nejste si jistí, jestli jste v dětství zažili Andělské zvonění? My u Huga to umíme poznat. Stačí, když vejdete k nám do krámku, přelétnete očima police a ve chvíli, kdy přejedete přes náš zvonící stromek, objeví se vám na obličeji úsměv. Je v něm trocha nostalgie, trocha štěstí a na chviličku vypadáte, jako že jste někde jinde J Pak je to jasný, tenhle stromek měla vaše babička, zapaloval ho táta při čekání na Ježíška, nebo jste ho tajně záviděli sousedovic dětem. A dokonce i umíme poznat, u které varinaty jste vyrostli. Jsou na to dvě kódové věty – Ale no tak, zlatej stromek, to je nevkus. A potom ještě – Stříbrnej? Stříbrnej? No teď je to holt takovej trend, ale já bych si to v životě nekoupil :D

Občas se někdo otřepe a řekne, že tyhle osmdesátkový věci nemá rád. My taky moc ne, ale Andělské zvonění má tu normalizační nálepku trošku neprávem. Andělská zvonění mají bohatou tradici delší než 200 let a jsou známá po celé Evropě, hlavně ale v Německu a v našem případě v Sudetech. Ačkoliv patří k tradičním Vánocům déle, první patent přišel v roce 1905 od německé společnosti Adrian & Stock ze Solingenu. I další německé firmy vyráběly svá Andělská zvonění, a i když se mírně měnil design, jednalo se vždy o nezaměnitelný artikl. Po druhé světové válce se ke slovu více dostali výrobci ze Švédska, později i z Čech, Dánska nebo Číny. A zvonící stromky nejsou populární jen v Evropě, v Americe je ve velkém poprvé začal prodávat řetězec Sears v roce 1958.

Ovšem příběh českého Zvonícího stromku, který můžete potkat u Huga je neméně strhující. Vyprávění jsme přejali přímo od firmy Logimax, která výrobu stromků v Čechách oživila:

6363_mg-0038b_MG_0098b

_MG_0058b

„Zvonící stromek naší ryze české výroby je původní českou variantou celosvětově oblíbeného andělského zvonění. Počátky jeho výroby jsou datovány do 50. let minulého století do Frýdlantu v Čechách. Tehdejší pobočka národního podniku ELITEX Liberec začala jako vůbec první s výrobou Zvonícího stromku. V průběhu 70. let proběhl odprodej kompletního výrobního programu do Výrobného Družstva Invalidov (VDI) Zvolen. Samotná výroba pak probíhala v jeho pobočce ve vesničce na úpatí Národního parku Velká Fatra Horná Štubňa poblíž Kremnice a Turčianských Teplic do roku 1989.

Tam jsme také objevili nástroje pro samotnou výrobu, které byly z větší části zachovány v původní podobě. Tyto původní nástroje představovaly 2 palety rezavého šrotu. Dnes je již VDI minulostí a proto jsme od jeho nástupce, společnosti Koplast v. d., odkoupili v roce 2011 původní výrobní program.

Více než rok jsme usilovně pracovali na znovuobnovení výroby. Dnes Vám představujeme ryze původní a zcela unikátní podobu Zvonícího stromku. Dnešní výroba je stejně jako v minulém století původní, a sice ruční. Kompletní díly, práce a veškeré komponenty jsou ryze české výroby a českého původu. Přes všechny aspekty dnešní doby jsme zachovali původní ruční práci, originalitu a kvalitní české komponenty.

Dnešní výroba je stejně jako ta v minulosti dílem šikovných českých rukou. Původní nástroje jsme opravili, chybějící komponenty vyrobili a vše oživili. Jsme nesmírně rádi, že původní motiv jehličí na těle stromku, resp. původní nástroj významné umělecké hodnoty, zůstal zachován v původní podobě. Je až s podivem, že přes 50 let staré nástroje, které 20 let odpočívaly, dokážou nadále bezchybně fungovat a potvrdit tak svou řemeslnou kvalitu.

Jednotlivé kovodíly nesou punc z válcoven plechu ve Velkém Šenově. Tyto jsou ručně lisovány v Rožmitále pod Třemšínem, kde probíhá i veškerá nástrojařská práce a zároveň kompletace v chráněné dílně zaměstnávající osoby s tělesným postižením. Ostatní bižuterní komponenty jako jsou skleněné perle, řetízek a zvonící korálek, mají svůj původ na Jablonecku.“

Kdo Huga zná, dobře ví, že právě takové příběhy a firmy milujeme. A máme radost, že můžeme mít Zvonící stromky u nás na poličce a užívat si Vánoce tak trochu po celý rok J Ať už je pro Vás Andělské zvonění záležitost nostalgická, nebo novinka, vezměte ho domů. Jemný cinkot a mihotání svíček prozáří nejen Vánoční večery, ale i oči vašich dětí. A jistě se bude v rodině předávat po další generace, tak jak to má být. A že máte doma památeční, ale už úplně očesané? Stavte se u nás, máme spoustu náhradních dílů, které budou skvěle pasovat. A nezapomeňte, máte-li vy doma to po babičce, je třeba nakoupit pod stromeček ta nová pro všechny sourozence a bratránky a sestřenice, kterým jste ho vyfoukli pod nosem :D 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz