Na brigádě v hračkářství

IMG-1563Je tomu téměř rok, co jsem se vydal do světa českých hraček.

Jako většina studentů jsem hledal brigádu, nějakou, kde bych mohl tvořit a být si jistý, že dělám dobrou věc. Také jsem vždy chtěl pracovat v centru Prahy. 

Hugo sice v té době brigádníky nehledal, ale přesto jsem jim napsal e-mail. Po krátké době mi přišla odpověď, odepsala mi Adéla - majitelka obchodu, domluvili jsme si schůzku. Měla zpoždění, ale během něj jsem si mohl prohlédnout Hugovu prodejnu. Když jsem vstoupil na práh vchodových dveří obchodu, bylo to jako kdybych prošel bránou mezi dvěma světy. Ještě před pár vteřinami jsem postával v rozkopané pražské ulici a najednou - barvy, kontrast, děti a jejich maminky. 

Schůzka s Adélou proběhla pěkně, zajímalo ji, jak Hugo chodí bos působí navenek, protože jsem to v té době mohl do jisté míry objektivně posoudit.

Jako malý jsem si s hračkami téměř nehrál, možná to, že v Hugovi pracuji, se dá nejspíš nazvat určitou kompenzací. 

A začal jsem..

Nejprve jsem pro Huga tvořil různá propagační videa, ať už to byl přímo reklamní spot na hračkářství a nebo záznam Hugovy oslavy narozenin. Videa jsou dostupná na Youtube kanále Hugo chodí bos. Začal jsem jezdit na různé festivaly, kterých byl Hugo součástí. Bavilo mě dál šířit povědomí o tom, co je naším cílem a vyslechnout si od lidí jejich vzpomínky s našimi retro hračkami, které jim připomněly dětství a třeba i nějaké členy rodiny, které už tu s nimi nejsou. Byl jsem několikrát svědkem i silného dojetí nad nějakými produkty. V seznamu těchto věcí, které Hugo prodává, se nepochybně tyčí Andělské zvonění. Intenzivní cinkání, které zaujme člověka již z dálky, bylo také několikrát součástí srdceryvného nostalgického vzpomínání starší generace.

Později jsem začal prodávat přímo v Řeznické ulici, ve slavném Hugově sídle plného fantazie a předevšm hraček. Vždy ve středu a v pátek mám možnost pozorovat velké hejno dětí, které zaujme velká žlutá nafukovací žirafa, která celé dny spokojené vyhlíží návštěvníky před obchodem a také celý obchod hlídá. Žirafa je těmito dětmi často objímána, pohlazena a motivuje zákazníky jít se podívat dovnitř. 

 Do obchodu chodí také hodně turistů, je pro mě velkým potěšením popovídat si s nimi v jiném jazyce a obeznámit je s nějakými prvky české kultury. V obchodě mají zákazníci možnost vyzkoušet si různé hračky, proto rád pozoruji, když děti věnují svou pozornost nějaké konkrétní hračce a nemalou chvíli se s hračkou seznamují a pochopitelně jsem také rád, když chtějí, aby hračka byla součástí jejich pokojíčku.

 

Přidej se k nám..

V Hugovi vám s výběrem pomáhá tým milých prodavačů, kterého jsem součástí a dovoluji si tvrdit, že přátelská atmosféra tu v našem kolektivu rozhodně nechybí. Jsme jako rodina - rodina, kterou spojují krásné hračky a také společná výchova toho našeho Hugouše, kterého si odmalička “pipláme”, aby byl dobrým kámošem všech, kteří zavítají do našeho hračkářství a toho, kdo si rád připlatí pár korun za kvalitní českou hračku, místo toho aby podpořil častokrát neekologický a neetický dovoz hraček přes celý svět k nám do Čech.

Jestli by tě lákalo být také součástí Hugova pražského obchůdku, rozhodně se za námi stav. Pokecáme, ukážeme ti, co tu všechno máme, seznámíš se s Hugem a žirafou a možná si tě v našem světě hraček i necháme.

 

Autor článku: Šimon Kytka, člen Hugova týmu

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz