Stavět svůj (dětský) sen

Povídání o raketách, bagrech a karavanech architekta Marka Pavlase.

 

Zasaď strom, zploď syna, postav dům.
Stereotypy se obrušují a postavit si dům už nevyžaduje montérky a léto strávené u míchačky.
Určitě jste to ale také zažili, ten pocit, když čekáte potomka a potřebujete "zahnízdit", najít si své bezpečné a útulné místo. Často proto měsíc před termínem porodu se prostě musí vymalovat a koupit nové závěsy. A ten červený polštář na pohovce vás opravdu hodně rozčiluje.
Děti mění náš přístup k životu a zažité zvyky. Je to tak a my to rádi přijímáme. Učí nás prozkoumávat svět kolem nás z jiné perspektivy. Vtahují nás do her, kterým jsme už odvykli.
"Když se ti moji kluci dostali do věku, kdy je touha po dobrodružství a samostatnosti začala nutit vyrážet dál od pečující náruče, rozhodl jsem se věnovat jednu "zakázku" právě jim." Říká architekt Marek Pavlas, jehož denním chlebem je navrhování dřevostaveb.
"Aby to nedopadlo jak s kovářovou kobylou, do projektu jsem se pořádně ponořil a tak vznikla první pirátská kajuta." Vychytaný a přece tak geniálně jednoduchý domek na cestování dětskými sny se zrodil v roce 2017. Od té doby Marek navrhl nespočet domků pro děti menší i větší.

 

 

Jules Verne nebo architekt?
Tak jako pohovka dělá domov, tak domek na hraní dělá dobrý den ještě lepším. Marek jako zasloužený otec 3 kluků o tom ví své. “Tak jako každé dítě, i ty moje zbožňovaly dětská hřiště a zároveň je fascinovala technika, kterou viděli na mých projektech. Koupit klukům na zahradu bagr… To úplně nešlo, ” Plán bé, bylo vymyslet adekvátní zábavu. “Obhlížel jsem domečky na hřištích a zahrádkách u restaurací, ale neuměl jsem najít nic, co by mi padlo do oka. A nabídka hobby marketů? Ta mě vždycky spíš vyděsila. Nezbylo než vzít tužku, papír a zkusit něco vymyslet. Popisuje Marek moment, kdy domkům dočista propadl. Od té doby vzalo za své mnoho bloků a tužku resp. fixu neodkládá, ani u zrození každého nového domku. Obrázky na stěnách totiž kreslí ručně pro každý domek zvlášť, na míru každému malému dobrodruhovi.

 

 

Planeta na jedno použití.
Žít v kanadské divočině a mávat kolem sebe od mala pilu a sekerou, vypadaly by naše příbytky asi jinak. Tím, že málokdo má dostatek nářadí, času i zručnosti, směřují naše kroky často na srovnávače zboží na internetu, nebo do hobbymarketů, kde výběr začíná cenovkou. Marek k tomu dodává “Když jsem viděl jaká je na trhu nabídka a představil si, jak dlouho takové domečky asi vydrží, bylo mi to líto. Materiál, ať už sebevíce ekologický má svou hodnotu a je chybou s ním plýtvat jen proto, že někdo potřeboval ušetřit a danou věc špatně navrhl”.
V Domky srdcem - jak se značka Marka Pavlase jmenuje to funguje jinak. Každý kousek je vymyšlený a vyrobený tak kvalitně a trvanlivě, aby dělal radost ne jednomu dítěti, ale rovnou celé velké rodině a při správné péči třeba i dalším generacím. “Nad domečkem se zamýšlím jako nad opravdovým domem. I proto je vyrábíme z masivních dřevěných biodesek, které jsou osvědčené právě ze stavebnictví.” A protože k našim domečkům přistupujeme zodpovědně, jsou všechny certifikované dle normy ČSN EN 1176-1 ed.2.

 

 

Letos jsme na (M)maltě.
Generace našich rodičů často neměla na vybranou, materiály na stavbu domu se sháněli často přes známé a bylo potřeba si věci udělat svépomocí.
Časy se změnily, ale některé noční můry v nás přežívají. Jedním z nich je stavba domku pro děti.
“Jestli umíte sestavit skříň zs Ikey, zvládnete i náš domek” říká s úsměvem Marek a zalézá do “pirátské kajuty”, aby nám ukázal, že na svých domcích strávil moře hodin vývoje. Jednotlivé díly spojíte pár vruty a cesta kolem světa nebo třeba až do vesmíru může začít.
Pro ty, kdo nemají dodávku nebo vozík za auto na odvoz domku, případně jim snad chybí šikovné ruce, mají v Domkách srdcem také řešení, “Jako správný architekt umím vše zařídit.” I proto se Markovy domky často “zabydlují” v kavárnách, dětských hřištích a dalších místech, kde není na experimenty a kompromisy čas ani místo.

 

 

Až vyrostu chci být..
Dětské sny jsou to, co je odlišuje od nás, zodpovědných, rozvážných a důsledných dospěláků. Hrát si je náplní dětských let. Hrou vzniká zručnost, odvaha, kreativita, společenské vztahy a rozvíjí se celé spektrum smyslů a citů. Budka, kajuta, karavan, raketa a bagr jsou ta nejlepší místa pro ta nejlepší léta v životě.

 

 

Naživo je to nejlepší.
Kdo měl to štěstí mohl se během července na karavan podívat naživo u nás v obchodě na Letné.
Ale netruchlete, ještě do 8.8.2021 na domky trvá naše 5% sleva.
Stačí zadat na stránkách www.domkysrdcem.cz do poznámky "HUGO2021" a částka vám poté bude přepočítaná.


Tak hezké léto a dobrodružství zdar!


kontrastni karty


Prozkoumat všechny domky v kategorii


 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz