Směle ber hračku Směr!

Jsou barevné, lehké a vyvolávají v nás vzpomínky na dětství. Řeč je o plastových rybkách, odrážedlech, loďkách a dalších hračkách české značky Směr, která je v téměř nezměněné podobě vyrábí už od roku 1952.

 V Hugovi patří k oblíbeným kouskům a tak jsme se vydali tam, kde tyhle nostalgické hračky vznikají. Do výrobního družstva Směr, které sídlí v Praze 10. Bývaly časy, kdy hračky Směr plnily pulty většiny tuzemských prodejen. To se změnilo s příchodem laciných hraček vyráběných převážně v Asii, které původní českou výrobu odsunuly do pozadí. Firma ale i přes nepřízeň osudu vydržela a výrobu hraček si udržela. A teďspolu s hračkářstvím Hugo chodí bos chystá velký návrat. Náš obchod v Řeznické ulici se totiž stal hlavním showroomem hraček Směr a tak u nás najdete jejich kompletní výběr.

 I když je firma Směr svými výrobky pro děti proslulá, prodej hraček tvoří asi jen pětinu jejího obratu. Její hlavní činnost spočívá v lisování technických komponentů, výrobě plastových obalů spotiskem a dalších technických záležitostech, které s dětskou produkcí vůbecnesouvisí. Firma ale přesto dokázala udržet její tradici a stále tak vyrábí klasické hračky a hry, se kterými má řada z nás spojené dětství. Příkladem jsou hry Kloboučku, hop! nebo Tivoli, originální hudební nástroj Kazoo, skládací Pyramidy, pokladničky ve tvaru Slona a Muchomůrky nebo plavací zvířátka do vany. V plánu jsou i lehké inovace, na kterých se firma chystá spolupracovat s českými studenty výtvarných škol. Při prohlídce továrny jsme zároveň narazili na staré poklady, které firma vyráběla dřív, ale dnes už na ně nemá formy. Červené váhy, pokladnička s loupežníkem, růžový kočárek a další staré hračky už se tak pomalu stávají muzejními kousky.

 Družstvo vzniklo spojením drobných pražských výrobců hraček. V době zestátňování to pro živnostníky znamenalo přijatelnou cestu, jak zvládnout tehdejší politicko-ekonomickou situaci. Družstvo založilo celkem 130 lidí, kteří do něj dali svůj majetek i um. Během let se zaměření podniku postupně rozšiřovalo o další činnosti, které zahrnovaly stavební i opravářské práce. Krize přišla po revoluci, kdy řada zaměstnanců začala sama podnikat, a vážnější problémy firmu postihly také v roce 2008, kdy s příchodem světové krize klesla poptávka po její produkci. Díky podpoře ze strany rodin příbuzných s původními zakladateli ale družstvo situaci zvládlo a výroba tradičních hraček se tak udržela.

 Firma si je vědoma obrovské konkurence, přesto ale věří, že hračky Směr mají své osobité kouzlo. Důkazem je radost několika generací českých dětí, ke které se přidává i ta současná. Hračky Směr mají totiž všechno, co má výrobek vhodný pro děti mít – milý vzhled, kvalitní zpracování a potřebné certifikáty, které zaručují, že plastové hračky neobsahují nebezpečné ftaláty. A nechybí ani motivace k rozvoji dovedností, kterou si koneckonců mohou utužit i rodiče – schválně si zkuste, kolik kloboučků dokážete trefit.)

►►celý sortiment 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz